Welkom op de site van Volleybalclub Castellum, de enige volleybalvereniging in Alphen aan den Rijn waar je ook competitie kunt spelen. VC Castellum bestaat als club sinds 1999 toen het als fusieclub uit de verenigingen DAC en Ridderveld is opgericht.

 
Het volleybalseizoen
Een volleybalseizoen voor de zaal loopt ongeveer gelijk met een schooljaar. Na de zaalcompetitie kun je verder spelen in het zand in de vorm van beachvolleybal. Het verenigingsjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni van het daaropvolgende jaar. De competitie (zie verderop) begint meestal eind september en loopt tot begin mei. In de schoolvakanties zijn er aangepaste trainingstijden en kan het zijn dat je groep in een andere sporthal traint.
 
Wedstrijden
De thuishal is Sporthal de Arena aan de Diamantstraat. Alle thuiswedstrijden worden op vrijdagavond gespeeld. De vereniging neemt met een groot aantal teams in een groot aantal klassen deel aan de Nevobo competitie. Omdat sommige verenigingen in ons district op zaterdag spelen, moeten de meeste competitieteams ook rekening houden met uitwedstrijden op zaterdag. Heel soms komt het voor dat clubs op een doordeweekse avond moeten spelen, en als je daarbij bent ingedeeld in de competitie, moet je dus rekening houden met die speelavond.
De lagere teams spelen hun wedstrijden voornamelijk in de nabije omgeving van  Alphen en in de provincie Zuid-Holland tot en met Delft. In de hogere klassen zijn de afstanden naar de wedstrijden meestal iets groter.
 
Trainingen
Alle trainingen voor minis, jeugd, senioren en recreanten worden gehouden in de Alphense sporthal de Arena.

Kantine
Sporthal de Arena heeft een “eigen” kantine, die gepacht wordt door de vereniging en middels de barcommissie wordt beheerd. Alle seniorenteams worden ingedeeld voor de zaaldiensten waarbij het ontvangen van bezoekende teams, het BHV deel, de wedstrijdformulieren, sommige fluit- en telbeurten en het runnen van de bar tot de taken behoren.

Shirtplan
Competitieteams van Castellum spelen m.i.v. het seizoen 2016-2017 in een compleet nieuw tenue, gesponsord door Bahlmann Sport. Castellum heeft een bijzondere afspraak met betrekking tot het tenue: de leden huren het wedstrijdshirt van de vereniging en hoeven dus geen shirt te kopen. Het bestuur van de club is eigenaar van alle shirts en verhuurt deze aan de leden voor een klein bedrag dat wordt verrekend in de contributie. Als iemand competitiespelend lid wordt van de club, moet hij/zij zich melden bij de shirtcoördinator (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )om een shirt op te gaan halen. Bij opzegging dient het shirt weer te worden ingeleverd. Als jeugdleden uit hun shirt groeien, kunnen zij het shirt gratis omruilen. Overige kleding en attributen kan worden aangeschaft bij de verenigingssponsor Bahlmann Sport. Het Shirtplan


 
Overige activiteiten
Behalve de normale volleybaltrainingen en wedstrijden organiseert de club diverse activiteiten, zoals het oliebollentoernooi, jaarlijkse deelname aan de Alphense Sportontmoeting, minitoernooien, feesten en jeugdkamp. Natuurlijk kent de vereniging ook de incidentele acties waarvan de organisatie van een zitvolleybalinterland in 2015 een mooi voorbeeld is.
 
Sponsors
Ook Volleybalclub Castellum kan niet draaien op de contributie en barinkomsten alleen. Zonder de bijdragen van de uiterst belangrijke sponsoren was er geen volleybal in Aphen aan den Rijn mogelijk. 

Vrijwilligersbeleid
Een sportvereniging kan niet draaien zonder voldoende vrijwilligers. Om iedere week het volleyballen mogelijk te maken, zijn er veel mensen nodig om diverse taken uit te voeren. Bij VC Castellum wordt van (spelende) leden verwacht dat ze behalve halen ook brengen bij de club, door zich als vrijwilliger in te zetten voor kleine of grote, losse of structurele activiteiten. Zo is ieder competitieteam verplicht om scheidsrechters te leveren.  Als ieder zijn bijdrage als scheidsrechters, trainer, commissielid of anders invult wordt het werk verdeeld en de betrokkenheid groter. Iedereen profiteert daarvan mee! Geef je op via het secretariaat.